söndag 31 juli 2011

Hej hopp Lyx, över ska du!


När vi var på skogspromenad häromdagen sprang Lyx mellan mig och pappa, fram och tillbaks och var då tvungen att hoppa över en stock. Det såg ut som att hon tyckte det var jätteskoj, så idag plockade vi fram gamla kaninhinder för att se om hon kunde hoppa igen. Bilden är bevis på ett nytt intresse!

16 veckor

Idag fyller Lyx 16 veckor! Hon börjar bli stor och blir mer och mer lik en fullvuxen Shetland Sheepdog.

En liten sammanställning av hur Lyx är just nu:
Lyx är för det mesta rumsren, om en olycka händer inomhus sker det oftast vid ytterdörren. Om ytterdörren är öppen, springer hon själv ut och gör sina behov i den lilla kiss-hagen. Ett problem dock, hon gör bara sina behov i denna hage, absolut ingen annanstans!

Lyx intressen har även dem blivit fler. Hon har upptäckt hur härligt och kul det är med promenader, och har lärt sig att runt 17-18 tiden är det dags att ut och gå. När våra promenadskor och koppel åker fram, blir hon som tokig och står och skäller på oss tills vi är färdiga, det går ju inte snabbt nog!

Lyx älskar att träffa andra människor! Hon blir alldeles tokig och bara springer runt och slänger sig hit och dit. När jag kommer hem, blir hon ibland så överlycklig att hon kissar på sig.

När det gäller maten, så är hon fortfarande ett matvrak! Återigen om det inte går snabbt nog, börjar hon skälla och hoppa. Favoriterna är A-fil, lammlever, leverpastej, köttbullar, kyckling och ägg. Men som jag tidigare nämnt i bloggen, slinker ju en och annan pryl också ner i magen.

En regel som vi bestämde redan från början, va att hon inte skulle få va i soffan, men självklart blir det lite si och sådär med reglerna. När hon är riktigt uppskruvad, kan hon hoppa upp själv, men ibland lyfter pappa upp henne, "för det är ju så mysigt när hon sover bredvid en". Men en dag, lyckades Lyx breda ut sig så mycket att pappa inte längre fick plats i soffan.

Lyx sover fortfarande i sin rosa korg bredvid min säng, och försöker aldrig hoppa upp i sängen på kvällen. Men på morgonen när hon väcker mig, för det är dags för frukost, säger hon inte nej till att få komma upp på lite morgonmys.

Jag brukar säga att Lyx inte är en hund, jag vet inte riktigt vad hon är för något!

fredag 29 juli 2011

Miljöträning


Idag blev det rejäl miljöträning för Lyx. Först åkte vi in till "stan" och gick lite i affärer och besökte farmor. Alla (även helt okända människor) stannade och skulle hälsa på den lilla söta och underbara hunden, och Lyx hade som vanligt ingenting emot att få hälsa på så många som möjligt. Det är en av många roliga saker med att ha hund, plötsligt ska alla stanna och prata med "dig" (egentligen är det ju bara hunden som de pratar med) men i vanliga fall skulle vi inte ens slängt en blick på varandra.

Efter stadsturen, körde vi upp på Söderåsen och gick en svampplockar runda. Även Lyx lärde sig hur man skulle göra när man plockar svamp, hon tog dem i munnen, drog upp dem ur marken och släppte ner dem igen. En väldigt bra början tycker jag!

Tapetsering

Har precis börjat på ännu ett pysselprojekt! Nu ska min hemskt fula garderob få ett nytt utseende, den ska nämligen tapetseras. Men genast kommer ett hemskt beslut, vilken tapet?
Nu har jag lyckats sortera bort en hel del, men tre återstår:
Från vänster: Carma - Cottage Print, Carma - Cape Code, In Trade - Un Bisou de Mme pitou.

lördag 23 juli 2011

Typiskt dig, Lyx!

Bilden visar en typisk sak för Lyx, hon gillar nämligen att ha någonting i munnen. Det kan va allt ifrån en pinne, höstrå, stenar, blad, ogräs, kottar och mycket mer!

fredag 22 juli 2011

Lek & stoj med president Clinton

Igår var Lyx i Lund och lekte med Jack Russels kusinen Clinton. Det var andra gången de träffades och igår var det lugnare lek men fick ändå skoja till dagen med lite brottning. Dessutom hade Lyx nu växt om Clinton, vilket gjorde henne ännu kaxigare.


Det är rätt roligt att både Clinton och Lyx (Madison) är döpta efter amerikanska presidenter!

onsdag 20 juli 2011

Marmeladkok

Medan jag var på sommarjobbet, gjorde mamma årets marmeladkok. Marmeladen gjordes från egen odlade bär; krusbärsmarmelad, körsbärsmarmelad och rabarbermarmelad.
Krusbärs - och körsbärsmarmeladen kommer från Matklubben, och rabarbermarmeladen från Leila Lindholms bok "a piece of cake".

Rabarber - och ingefärsmarmelad:
2 burkar:
4 stora rabarberstjälkar
1 tumstor bit färsk ingefära
½ vaniljstång
Saft av 1 citron
½ dl vatten
1 kg syltsocker

Några droppar röd karamellfärg

1). Skölj, skala och skär rabarbern i små bitar, skiva ingefäran tunt, dela och skrapa ur vaniljstången.
2). Blanda allt utom syltsockret i en tjockbottnad kastrull och låt koka utan lock i cirka 15 minuter.
3). Tillsätt syltsockret och rör om, koka utan lock ett par minuter och skumma av om det behövs.
4). Lyft ur den halva vaniljstången och låt marmeladen svalna något. Färga marmeladen med några droppar karamellfärg. Häll upp marmeladen i varma, desinficerade och täta burkar.

Kyl ett litet fat i frysen. Ös upp lite varm marmelad på fatet och dra ett streck igenom med en sked. Om marmeladen inte flyter ihop har den kokat färdigt.

tisdag 19 juli 2011

internet shopping

Idag har jag syndat. Mitt nyårslöfte är att inte beställa kläder från internet, men det löftet sket sig. Jag klickade nämligen precis hem lite kläder från H&M höstkollektion, men det blev inte så dyrt så jag hoppas att jag överlever!

måndag 18 juli 2011

Lyx och Kennet

Kennet är familjens kanin. Jag och Syster Yster hittade honom på en promenad i skogen för 7 år sedan, och här har han bott sedan dess. Kennet skulle man egentligen inte kunna kalla för kanin, jag vet inte vad för slags djur han är egentligen. Vad vi tror, är någon form av lejonkanin, men han har inte enbart man runt huvudet, utan hela han är en enda dunboll. På grund av hårtovor måste jag klippa honom med jämna mellanrum, därav det lite lustiga utseendet. Kennet bor inomhus och gör sina behov, precis som en katt, i låda. Han vill helst börja dagen med ett knäckebröd, men inte vilken sort som helst passar. Tidigare har Kennet fått springa lös i huset, vilket komplicerades vid Lyx inflyttning.

 
Lyx gillar inte alls när man kelar med Kennet, utan hon blir rejält svartsjuk. Jag tror inte att Lyx förstår att Kennet inte är en hund, utan försöker leka med honom så fort det finns en chans till det. Kennet accepterar för det mesta Lyx, men blir det för bra så säger han ifrån. Tyvärr förstår inte Lyx var gränsen går, utan hon ska ständigt peta på honom med tassen, äta hans bajs, mat, hö och kan inte lämna honom i fred om inte ett kompostgaller skiljer dem åt. Därför får Kennet numera vara instängd i sin bur.
 

söndag 17 juli 2011

Inspiration

Denna bild ger enorm inspiration till att pyssla ett par nya kuddar till sängen!

lördag 16 juli 2011

Fri

Idag var det första gången som vi gick på promenad och Lyx fick springa fritt utan koppel. Hon var mycket duktig och gick inte allt för långt ifrån oss. Tyvärr litar jag inte tillräckligt på henne än, för att hon ska få kunna va utan koppel hela rundan, men där det inte är så stor risk att vi möter någon, går det hur bra som helst!

Pimpade askar

Fotograferade ett par egen pimpade askar från Panduro i växthuset. Inspiration till askarna har jag fått från "Livet Enligt Mynta" och "Cool Wool Design", två bloggar som är väl värda ett besök!





söndag 10 juli 2011

Lyx käkar frukt

Efter middagen fick Lyx komma upp i soffan och mysa, medan vi andra åt efterrätt. Det såg väl såklart gott ut, så det hela slutade med att Syster Yster matar Lyx med vattenmelon och smultron.
MUMS!

Skogspromenad

Gick en härlig (men jobbig) kvällspromenad på Söderåsen och plockade kantareller. Det blev hela 4 liter och smakade underbart till middagen. Det ska tydligen vara ett väldigt bra svampår i år, så ut och leta!





onsdag 6 juli 2011

Vill ha!

Denna underbara bild hittade jag på http://mittlhem.blogspot.com/2011/02/house-doctor.html
Vem skulle inte vilja ha ett sånt här pysselrum? Jag vet att jag väldigt gärna skulle vilja ha det så här!
Klicka in på House Doctor och House of Hedda, jag lovar, man vill ha ALLT!

tisdag 5 juli 2011

måndag 4 juli 2011

Lyx bara växer och växer ...

Det är så roligt att se en valps utveckling! För någon vecka sen började Lyx upptäcka att saker och ting luktar. Det märks att luktsinnet utvecklas snabbt, vilket har bevisats nä vi lekt "sök" efter godis. Till en början pekade jag på ett ungefär var godisbiten låg, och sa "sök", men nu räcker det med "sök" och hon förstår direkt att det är nosen som ska användas för att hitta det där extra lilla goda.

Ett annat intresse när vi är ute, är såklart att dricka direkt från trädgårdslangen!

söndag 3 juli 2011

Lyxiga sjalar


Idag kände jag för att fotografera mina lyxiga sjalar som jag stickat efter inspiration från "Ester Elenora". De är stickade i garnet "fine kid" från butiken STRIKK. Garnet är drygt, behövdes två nystan och kostar ca 75 kr/st. Den bruna sjalen stickade jag med två olika garn, dels "fine kid", men även "1-trådigt kid mohair" (99 kr/st). Därefter har jag sytt på färdiga spetsar, och på den bruna har jag dessutom sytt på en extra volang.

lördag 2 juli 2011

Lyxig lördagsfika

Bakade en lyxig fika, bestående av "Bottans snabba bärkaka" och "katalanska maränger". Båda recepten kommer såklart från Leila Lindholms bok "A piece of cake".

Bottans snabba bärkaka:
125 g smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ägg

2 dl färska eller frysta bär
1 msk vetemjöl

1). Sätt ugnen på 175 grader.
2). Koka upp smör och strösocker och låt det puttra på svag värme i någon minut. Låt svalna.
3). Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, och rör ner det i kastrullen. Tillsätt ägget.
4). Häll smeten i en smord och bröad kakform (med löstagbar kant, diameter 22-24 cm)
5). Rulla bären i vetemjölet, skaka bort överflödigt mjöl och strö dem över kakan.
6). Grädda kakan gyllene i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

Guldgrävaren


För Lyx del, började dagen med en racer-runda bestående av spring, lek och bad i vattenpölar. Därefter var hon ju såklart jättetrött, och sov från och till enda fram till eftermiddags fikan. Då var det dags att hitta på nytt bus. Efter att än en gång ha sprungit in till grannen (idag var hon till och med inne i deras hus och hälsade på), fick vi koppla henne med det 10 meter långa spårkopplet, så hon ändå skulle få rasta av sig ordentligt. Dock hittade hon rabatterna istället och fann ett nytt intresse, gräva! Bilden är ett bevis på hur hårt hon jobbade!

För att få bort all jord och smuts, fick hon bada i trädgårdsslangen, vilket inte var särskilt populärt då hon skulle attackera och skälla på munstycket. 

fredag 1 juli 2011

"Fredagsmys"

Ledig dag spenderades för det mesta i köket. "Fredagsmys"-middag med hela familjen (inklusive Lyx sovandes vid syster ysters fötter under hela middagen), bjöd på foccacia, grillad fläskfile och zucchini- & tomatgratäng. Till dessert hade jag gjort, om jag får säga det själv, en otroligt god chokladmousse!

Recept på chokladmousse:
6 dl vispgrädde
3 st äggulor
200 g mörk choklad
skal från 1 apelsin
2 msk starkt kaffe

Smält chokladen i ett vattenbad, tillsätt äggulorna, apelsinskalet och kaffet. Vispa vispgrädden fluffig och tillsätt försiktigt chokladsmeten. Blanda väl och portionera upp i serveringsglas. Låt stå i kyl minst en timme innan servering.
Chokladflarnen är gjorda på bara ren choklad. Lägg lite av den smälta chokladen i en fryspåse och klipp ett litet hål i ena hörnet. Gör flarnen på ett bakplåtspapper och sätt in i kylen, så att de stelnar. I och med bakplåtspappret är flarnen lätta att få upp hela. Till chokladmoussen serverade jag lite hallon, för att fräscha till desserten lite.

Eftersom jag är mjölprotein-allergiker, har jag inte använt några mjölkprodukter, utan chokladen kommer från "Kung Markatta" och vispgrädden är från "Carlshamns" mjölkfria sortiment.