onsdag 20 juli 2011

Marmeladkok

Medan jag var på sommarjobbet, gjorde mamma årets marmeladkok. Marmeladen gjordes från egen odlade bär; krusbärsmarmelad, körsbärsmarmelad och rabarbermarmelad.
Krusbärs - och körsbärsmarmeladen kommer från Matklubben, och rabarbermarmeladen från Leila Lindholms bok "a piece of cake".

Rabarber - och ingefärsmarmelad:
2 burkar:
4 stora rabarberstjälkar
1 tumstor bit färsk ingefära
½ vaniljstång
Saft av 1 citron
½ dl vatten
1 kg syltsocker

Några droppar röd karamellfärg

1). Skölj, skala och skär rabarbern i små bitar, skiva ingefäran tunt, dela och skrapa ur vaniljstången.
2). Blanda allt utom syltsockret i en tjockbottnad kastrull och låt koka utan lock i cirka 15 minuter.
3). Tillsätt syltsockret och rör om, koka utan lock ett par minuter och skumma av om det behövs.
4). Lyft ur den halva vaniljstången och låt marmeladen svalna något. Färga marmeladen med några droppar karamellfärg. Häll upp marmeladen i varma, desinficerade och täta burkar.

Kyl ett litet fat i frysen. Ös upp lite varm marmelad på fatet och dra ett streck igenom med en sked. Om marmeladen inte flyter ihop har den kokat färdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar