tisdag 9 juli 2013

Kvällsdopp I Ängelholm

Efter jobbet i söndags bar det av mot havet med hela familjen för ett kvällsdopp och picnick. Dem enda som ens kände på vattnet var jag och Lyx, men något dopp kan man knappast kalla det!

Nya vänner funna på promenad

Kossor på grönbete på Söderåsen
Mitt uppe på Söderåsen under förmiddagens vandring fann vi våra nya vänner, ett gäng keliga tjurkalvar!

Makroner/Macarons


I julklapp fick jag ett efterlängtat macaronset innehållande silikonmatta och sprits från Lékué. Nu har jag äntligen fått smaka och provbaka macarons och är helt såld! Ett väldigt gott litet bakverk som var både lätt och roligt men samtidigt lite småpyssligt att baka, helt i min smak! 

Makroner eller macaron är ett franskt bakverk gjort på äggvitor, mandel, florsocker och strösocker Macarons har sitt ursprung från konditoriet Ladurée i Paris som har sålt macarons sedan 1930-talet.   Kakorna ska inte vara större än några centimeter i diametern och har en marängliknande konsistens med antingen ett knaprigt, luftigt eller ett mjukt, segt innandöme. Kakorna är ihoplagda två och två med en smaksatt smörkräm emellan. 

Macarons kan göras på antingen mandelmjöl eller malen skållad mandel. Båda alternativen kostar ungefär lika mycket, skiljer endast några kronor. Mandelmjöl finns att köpa i vanlig livsmedelsbutik.


Citron-, hallon- och arrakmacarons

Recept - Macarons

Ingredienser

ca 25 st 
Macarons - grundrecept:
4 st äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel, alternativt  mandelmjöl 
4 dl florsocker
Några droppar valfri hushålls/karamellfärg

Smörkräm - grundrecept:   
100 g rumsvarmt smör 
1.5 dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 st äggula 
Några droppar valfri hushållsfärg

Gör så här:

Macarons
1. Vispa äggvitorna i en bunke, börja på låg hastighet och öka efterhand. 
2. Tillsätt lite strösocker i taget och vispa till en toppig maräng. 
3. Rör försiktigt ner malen mandel/mandelmjöl och florsocker. Tillsätt valfri hushålls/karamellfärg.
4. Spritsa smeten till 50 runda klickar, ca 2 cm i diametern, på en plåt med macaronsmatta. Har du ingen macaronmatta går det att använda vanligt bakplåtspapper, men kakorna är svårare att få loss från ett bakplåtspapper. 
5. Låt kakorna vila en stund på plåten tills de satt sig för att förhindra dem från att spricka i ugnen. Hur lång tid som kakorna ska vila är olika för olika recept, allt från 15 minuter till minst en timme.
6. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, de ska vara lite mjuka i mitten. 
7. Dra bort macaronmattan/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna. 

Smörkräm
1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. 
2. Vispa ner äggulan. 
3. Tillsätt valfri hushålls/karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
4. Spritsa ut krämen på undersidan på hälften av kakorna. 
5. Lägg resten av kakorna över som lock.


Några olika färg- och smakförslag:

 

Hallonmacarons:
Röd hushålls/karamellfärg
Hallonsylt

Citronmacarons:
Gul hushålls/karamellfärg
Citronessens

Chokladmacarons:
Kakaopulver som både färg och smaksättning.

Lakritsmacarons:
Svart hushålls/karamellfärg
Lakritsessens

Blåbärsmacarons:
Blå hushålls/karamellfärg
Blåbärssylt

Viol/Lavendelmacarons:
Röd och blå hushålls/karamellfärg
Viol- eller lavendelessens