söndag 26 maj 2013

Tulpaner

Nu är det verkligen dags att ta tag i bloggandet igen!! Mycket har hänt och nya intressen har tagit över. Trädgården har totalt tagit över och den är allt som gäller för tillfället, och Lyx såklart!

I höstas köpte jag tulpanlökar av tre olika sorter som planterades i en enda röra framför dammen. De tre olika sorterna planerades inte ut var för sig i klungor utan planterades just lite här och var tillsammans med krokus. I våras var krokusarna först ut och blommade fantastiskt fint. Därefter har en tulpansort blommat åt gången, vilket också var fantastiskt fint och helt oväntat.


'Exotic Emperor'

'Carnaval De Nice'
'Black Hero'

Plantera tulpaner:

Tulpaner bör planteras ganska sent på hösten, egentligen går det att sätta lökarna så länge det går att gräva i marken. Om marken är för varm vid planteringen kan vilan bli störd så att löken vaknar och börjar blomma. Lökarna behöver en sval period för att bilda ett bra rotsystem så att de kan blomma på våren.

Lökarna planteras i något sandig, väldränerad jord, vanligen med den spetsiga änden uppåt. Om löken planteras upp och ned kommer tulpanen blomma lite senare, vilket kan utnyttjas om en längre blomningsperiod önskas. Trivs bäst i soligt eller halvskuggigt läge. Plantera lökarna djupt ner i marken eftersom de vill att temperaturen ska variera så lite så möjligt, 15-20 cm djupt, 10 cm mellan varje lök.