torsdag 15 november 2012

Icke-traditionella strassburgare och chocolate chip cookies

Så här en torsdag behöver alla en god fika. Fika behövs förresten varje dag, och gärna flera gånger om dagen!

Degen till strassburgare ska i normala sett spritsas genom en krusig sprits i toppar och det var där det gick snett. Antagligen är mina spritsar endast till för tunnare glasyrer och inte kakdegar. Vore slöseri att slänga degen bara för att den inte gick att spritsa! Därför formades degen istället till små bollar. Strassburgare med ett nytt icke-traditionellt utseende!

Recept - Icke-traditionella Strassburgare:

100 g smör
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

Garnering:
Odense Nougat kräm

Gör såhär:
Rör matfett, florsocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt vete- och potatismjölet lite i taget och rör kraftigt hela tiden. Rulla degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugn på 175 grader i ca 10-12 min. Låt svalna.
Smält nougatkrämen i vattenbad och låt svalna något. Spritsa på hälften av kakorna och lägg på en kaka ovanpå så att den bli dubbel.

Recept - Chocolate chip cookies:

125 g smör
1 dl råsocker (rörsocker)   
1 ägg
1½ dl vetemjöl
½ dl kokosflingor
½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
100 g mörk kvalitetschoklad 
Skal av 2 apelsiner


Gör såhär:
Vispa smör och råsocker krämigt och rör i ägget. Blanda vetemjöl, kokosflingor, bakpulver och salt och vänd ner i smeten. Hacka chokladen grovt, riv apelsinskalet och blanda i degen. Forma degen till ca 5 cm tjock rulle och rulla in i aluminiumfolie. Lägg rullen i frysen minst 30 min. Skiva sedan rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i tills gyllene, ca 10 min.

Degen går utmärkt att ha i frysen under några veckor.

söndag 11 november 2012

Kakbak ...

I fredags blev det kakbak hela dagen! Mazariner, drömmar, chokladkakor och chokladsnurror.
Uppskattat blev det i alla fall!

Tips! Blir degen till ljusa småkakor smulig är degen antingen för kall eller för torr. Ta lite grädde på händer som du sedan knådar in i degen. Gör susen!

Kransar

Att göra kransar är väldigt roligt, men det krävs både tid och tålamod! Alla kransar har pilgrenar och ståltråd som stomme, därefter har vitmossa och kottar av olika slag limmats på med limpistol. 

En annorlunda gravkrans. Vitmossa, kottfjäll från gran, drivved och hjärtan av betong.  

Hjärta av kottfjäll
Det stora hjärtat har samma stomme som alla andra kransar. Därefter har kottfjäll från grankottar limmats på. Det är lättast att få loss kottfjällen om kottarna inte har torkat. Limma på kottfjällen på stommen ett och ett, lite omlott så att de täcker varandra.  

En krans gjord av vitmossa, torkade äpplen och drivved.

Hur torkar jag äpplen?
Skär äpplet i tunnare skivor (desto tunnare skivor, desto snabbare torkar de men de blir även skörare). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 50 grader (Lämna luckan lite på glänt). En del ugnar har en speciell torkfunktion, vilket går snabbare att använda (då behöver luckan inte vara öppen).

En sista kran gjord av lärkträdskottar.